Комети вече летят между Несебър и Созопол

Позабравените комети отново „летят“ между черноморските градове. След 20-годишно прекъсване бяха извършени първите превози между Несебър и Созопол.

Очаква се скоро да бъде открита и линията Варна – Созопол.

Корабите с подводни криле – хидрофойли, станали популярни през 70-те и 80-те г. на ХХ век като „комета“, бяха собственост на Български морски флот и пътуваха от Царево през Бургас и Варна до Балчик. Една от спирките им беше и о-в Болшевик /днес о-в Св. Анастасия/. След 10 ноември обаче кометите бяха спрени от фирмата-собственик с обяснението, че не са рентабилни и носят само загуби. През 2007 г. в Бургас бизнесменът Радостин Дачев опита да възстанови пътническия транспорт с хидрофойл с намерението корабът да извършва редовни рейсове между Несебър и Истанбул. Опитът му обаче беше безуспешен още при първото пътуване.

Рейсове на „кометите“ ще се извършват с 30-годишни кораби, закупени в началото на пролетта от Гърция. Твърди се, че са в добро състояние, след основен ремонт. Произведени са от алуминиево-магнезиева сплав, която е изключително здрава. Преди пускането им са преминали всички прегледи от ИАМА. Първото пътуване с комета трябваше да е в последната седмица на юни, но корабчетата все още не бяха излезли от основен ремонт в бургаското пристанище.

В скоро време едната комета ще пътува по маршрута Несебър–Созопол–Несебър–Варна–Несебър, а другата – Златни пясъци–Несебър–Созопол–Несебър–Варна. Два дни седмично те ще спират и в Бургас. Най-дългият маршрут ще е с продължителност от 3 часа. Цените ще са два-три пъти по-високи отколкото на автобусите. За 40 мин. обаче ще се стига от Несебър до Созопол, еднопосочен билет ще струва 18 евро. Цената на най-дългия маршрут Златни пясъци-Созопол, ще е 45 евро в едната посока. Билетът от Несебър до Варна ще струва 25 евро. Максималната скорост, която развиват, е 32 kn.

maritime.port.bg – Корабоплаване

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на