Конкретика искат корабостроителите в Бургас, протестите продължават

burgaski-korabostroitelnici

Около 30 бивши служители на корабостроителницата в Бургас се събраха на протест и днес пред офиса на банката, която е основен кредитор на фалиралия завод, предаде Фокус.

Хората внесоха в банката искания, които ще внесат и в завода. Те настояват утре в 10.30ч  да се срещнат с ръководството на завода в състав – Деян Маринов Дянков, Стефан Петков Стоилов и Яни Драков Драков.

На тази среща обаче искат да присъстват всички бивши служители. Очаква се утре те да съберат не пред банката, а пред завода. Искат да знаят конкретно кога ще им бъдат изплатени дължимите заплати, обезщетения и отпуски. Искат също извадка от документи за задълженията на завода към всеки уволнен, справки за трудовия и осигурителния стаж. Искат да знаят какви са предприетите мерки за възстановяване на производството и поетапното назначаване на хора обратно.

Корабостроителите изискват да получат информация за обявяването на дружеството в несъстоятелност, както и подробности за новото дружество „Барабел“ и бъдещето на „Бургаските корабостроителници“. Хората желаят да се проведе среща на областният управител, кмета на града и представители на бившите работници със съвета на директорите. Настояват областният управител и министерството на икономиката да информират за предприетите мерки в отговор на писмо на министър-председателя.

Исканията ще бъдат внесени в завода и в Областна управа. Ако  не се удовлетворят протестите ще продължат. 

Междувременно хората казаха, че до последно завода е имал работа и е приемал поръчки.

Още през декември миналата година общественият посредник на Бургас Таню Атанасов внесе в Районна прокуратура-Бургас сигнал относно корабостроителницата и какво е довело до съкращаването на целия състав на завода – 150 души. Атанасов, който и днес беше на протеста на бившите служители, каза че настоява да се предприемат действия с оглед уточняване законосъобразността на действията на бившето и настоящо ръководство довели предприятието до неплатежоспособост.

‘В различни срещи и изяви излизаха съобщения, включително и на срещата в Областна управа, за големи злоупотреби. Това означава отклоняване на финансови средства и закононарушения. Органът, който контролира това е прокуратурата и специализираните структури“, обясни той.

По информация на омбудсмана на Бургас в момента тази жалба е възложена на наблюдаващ прокурор, който я е възложил на специализирани структури за изясняване на истинските обстоятелства. Атанасов периодично ще настоява да получава информация за това какви са резултатите по нея.

Относно Гаранционния фонд и дали от него биха могли да се изплатят дължимите пари на работниците, общественият посредник заяви, че не е специалист и спести коментар. Това което са обсъждали обаче с представители на работниците и директора на Областната инспекция по труда Павлин Васков, е неизплатените трудови възнаграждения да бъдат предявени със съдебни искове към работодателя.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за