Контейнеровоз удари и уби кит край Ротердам

kitПристанище Ротердам съобщи, че 102455 DWT контейнеровоз HANJIN HAMBURG е ударил кит в Бискайския залив. Възрастният бозайник е бил открит на булба на кораба при влизането му в пристанището.

Това е трети пореден случай за по-малко от две години, в който контейнеровоз удря и убива китове, при плаване към порт Ротердам.

Сблъсъците между кораби и китове се превърнаха в тема за обсвъждане между експерти от различни области. Американската NOAA например съобщи в свои доклад, че годишно 1 кит загива при подобен инцидент във водите край САЩ. „Броят на убитите китове, за които корабите не съобщават, вероятно обаче е много по-голям”, пишат в доклада от агенцията.

Maritime.bg припомня, че през 2008 година NOAA въведе ограничение за корабите плаващи в 20 милната зона край американските портове на североизточното крайбрежие. Там корабите плават максимално с 10 kn, тъй като в района има най-много регистрирани китове.

Maritime.bg – Инциденти

 

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал