Корабите на BLACKSEAFOR пристигнаха във Варна (видео)

blackseaforНа Морска гара Варна застанаха корабите от Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море – BLACKSEAFOR. Шестте кораби ще отплават за изпълнение на своите задачи на 9 април, след сформиране на съединение.

Това е втората активация под командването на турските ВМС, в която ще вземат участие кораби от всички черноморски държави, като флагман на групата ще бъде турската корвета „ХЕЙБЕЛИАДА” /TCG HEYBELIADA/. От българска страна участие ще вземе корвета „РЕШИТЕЛНИ” /BGS RESHITELNI/ с командир капитан ІІІ ранг Борислав Великов, от ВМС на Румъния корвета „МАЧЕЛАРИУ” /ROS MACELLARIU/, от Грузия граничен катер „СУХУМИ” /GCG SOKHUMI/, от Руската федерация – десантен кораб „НОВОЧЕРКАСК” /RFS NOVOCHERKASK/, от ВМС на Украйна базов миночистач „ЧЕРКАСИ” /UPS CHERKASY/.

Освен екипажа на кораба, представители на българските ВМС участват в бреговия щаб – старши лейтенант Ивелин Иванов и в корабния щаб – старши лейтенант Йордан Цветков. Командир на BLACKSEAFOR е капитан І ранг А. Хакан Гюнеш /А. Hakan GUNEU/ от ВМС на Република Турция.

На море ще бъдат отработени епизоди по отразяване атаките на въздушен противник, тактическо маневриране, търсене и спасяване на бедстващи кораби на море, контрол на търговското корабоплаване и др. Корабите от BLACKSEAFOR ще посетят пристанищата Констанца – Р. Румъния и Севастопол – Р. Украйна. Развръщането на Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море ще завърши на 23 април 2013 година.

На 6 и 7 април 2013 година от 14.00 до 17.00 ч. корабите от BLACKSEAFOR ще бъдат отворени за посещения от граждани и гости на гр.Варна.

[hana-flv-player
video=“http://www.maritime.bg/video/blackseafor-varna.mp4″
width=“540″
height=“304″
description=“Корабите на BLACKSEAFOR във Варна“
clickurl=“http://www.maritime.bg/video/blackseafor-varna.mp4″
clicktarget=“_blank“
player=“4″
autoplay=“false“
loop=“false“
autorewind=“false“
/]

Начална снимка: Р. Сарандев

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на