Корабни жетони – експонат на месеца във Военноморския музей

Picture6
Два жетона, наричани още „корабни пари”, които са били в обръщение в края на ХVІІІ и до средата на ХІХ в. бяха избрани за експонат на месеца във Военноморския музей.

Жетоните са двулицеви, от месинг, с диаметър 1.6 см. и 2 см. На аверса имат изобразен тримачтов кораб и надпис: „PLUS ULTRA” (СВРЪХ ПЕЧАЛБА), а под него буквено обозначение „HL&L”. На реверса са изобразени слънце, звезди и луна. Около тях в кръг има надписи „RECH.PFEN.I I.HABELT” и „RECHEN PFEN. H L & LAUER”.

Жетоните са имали покупателна стойности и вероятно са били доста дълго време в обръщение, за което свидетелства и тяхната износеност. Този вид жетони са били използвали за разменна единица подобно на купони, най-често по пристанищата, където корабособствениците предварително са заплащали на собствениците на магазини тяхната стойност.
Picture1
Главната функция на жетоните е отчетна, но има и „платежни жетони“. Те се появяват с усвояването на т. нар. „Маркова система“, възприета от Германия, която представлява пускането на специални знаци (марки), най-често метални. Срещу тях се отпускат стоки и продукти от страна на търговците, с които производителят на жетоните има договор. Използвали са се и за раменна монета в собствените магазини на компанията. Смята се, че те са ползвани от моряците и като разплащателно средство при хазартни игри по време на дългите плавания. Двата корабни жетона са част от експозицията на музея до средата на м. юли.

Образователната програма „Експонат на месеца” е разработена от екип специалисти от Военноморския музей и е предназначена за ученици от гимназиалните класове. Програмата дава възможност на участниците да работят пряко с предмети или документи от фондовете на музея и лично да преминат през почти целия процес на осмислянето на предмета и превръщането му в музеен експонат. В своята работа, участниците използват различни по характер източници и методи за събиране на информация, провеждат срещи с наследници на личности, чиито вещи проучват, както и интервюта с участници в събития.

Maritime.bg – Любопитно

 

Последни новини

Последни новини

Морски организации настояват за включване на синята икономика в Плана за възстановяване

За включване на синята икономика в Националния план за възстановяване и устойчивост на България настояват в писмо до президента Румен Радев Българска морска камара Морски