Корабоплаването по Дунав търпи загуби

cargo-1323170206

Корабоплаването търпи загуби от ниското ниво на река Дунав. Тенденцията е спадът да продължи и през следващите седмици, като най-късно до два дни водният стоеж край Русе ще слезе под условната кота нула и нивото ще бъде с отрицателен знак.

Това каза директорът на Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав в Русе Георги Георгиев, предаде БГНЕС.

В момента обстановката по реката е много сложна, тъй като не се очакват валежи и като цяло нивата от Германия до Черно море навсякъде са много ниски. Само за ден край Русе стойностите са спаднали с 11 см, а край Оряхово са – 15 см.

Дано не стигнем 2003 година, която беше една от най-тежките в това отношение. Почти през цялата година имахме период от ниски води и тогава регистрирахме най-ниската стойност за Русе – минус 73 см„, коментира Георги Георгиев.

За корабоплаването обстановката е много тежка. Налага се товарите да бъдат преразпределяни на повече от един плавателен съд, за да минават през критичните участъци, което допълнително оскъпява превоза.

От началото на годината товарооборота на пристанището е намалял с 40 на сто спрямо същия период на миналата година, съобщи директорът на пристанището в Лом Румен Попов.

В момента само от Силистра до Сомовит има регистрирани 24 критични участъка, като най-тежко е положението в района на Белене. Там фарватерът е много стеснен – около 60 метра, а след засядането на самоходки е станал 40 м. Дълбочината му варира от 1,60 до 2,20 м.
Усложнява се обстановката и в района на Батин.

Имаме сигнал от капитаните на БРП, че в района на Батин се заформя резервен вариант за плавателен път, ще го проверим. Ако дълбочините са добри и ширината там на преминаването на водата от румънския бряг към българския е добра, ще преместим пътя„, каза още Георгиев.

С помощта на хидрографския кораб „Вит“ се прави всичко възможно за повсеместни измервания, които да осигурят варианти в критичните участъци.

Колкото до останките на кораба, потопен преди 35 години край Русе, за да укрепи брега на Безименния остров, от АППД възнамеряват да обозначат местонахождението му с плаващ знак. На по-късен етап ще се опитат да го извадят от реката, за да не създава проблеми на корабоплаването, въпреки че официално се намира извън фарватера.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост