Корабоплаването по Дунав е затруднено

Корабоплаването по река дунав е затруднено, поради критично ниското й ниво. Четири плавателни съда са заседнали на плитчините. Най-голямо притеснение представлява сръбския кораб „Лена“, натоварен с близо 900 тона евродизел, съобщи bTV.

До вчера заседналите кораби са били шест, но два от тях са успели да се освободят сами. Успял е да се изтегли от плитчината и заседналият кораб край Орашец, който е превозвал бензин. Той останал в плен на пясъците близо пет дни, като никой не е искал да помогне , заради опасния товар на плавателния съд и възможния евентуален разлив в реката.

Причината за засяданията на корабите е, че капитаните им не са се съобразили с предписанията на Морска администрация в Русе. На нарушителите се съставят актове и наказателни постановления, но сумите са твърде малки – от порядъка на максимум 500 лева. Евентуалните загуби за корабособствениците от принудителния престой и изчакванията са много по-големи и това кара капитаните да рискуват.

„Никой не пътува вече. Единствено пътуват, и тази нощ са пристигнали в Русе, пътническите кораби, но те имат газене до 1,40 м. и все още могат да преминават“, обясни к.д.п. Рангел Никифоров, началник отдел „Корабоплаване“ към Морска администрация-Русе.

Броят на критичните участъци в българския участък са традиционно седем, но заради ниските стоежи на водата техният брой е нараснал до 32. В следващите два дни се очаква повишение с около 11 сантиметра, което ще помогне за отсядането на корабите, но след това нивото отново ще създава проблеми за конвоите по реката.

maritime.port.bg – Корабоплаване

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на