Кораб за полагане на кабели строят в Румъния

Damen-Van-Oord-cable-layerПоръчка за строителство на кораб за полагане на кабели спечели румънската корабостроителница в гр. Галац.

Съдът ще бъде доставен до края на следващата година на собственика си – Van Ord. Той ще гради подводната електропреносна мрежа в един от големите морски ветропаркове, във водите между Германия и Нидерландия.

Съдът има дължина 120 m и широчина 28 m.

След като стана част от групата на Damen Shipyards през 1999, корабостроителницата в Галац е построила над 270 плавателни съда, като средно на година биват проектирани и строени близо 20.

Maritime.bg припомня, че в началото на годината в корабостроителницата спуснаха на вода корпуса на нов PSV съд. Той бе част от поръчка за 6 еднотипни кораба за обслужване на платформи. В края на миналата година корабостроителите в Галац доставиха специализиран кораб за транспортиране на отработено ядрено гориво. Сега построеният в Румъния съд обслужва шведски атомни централи.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.