Кораб Ark Futura транспортира първата част от сирийското химическо оръжие

Ark-Futura

Пратката с първата партида сирийски химически оръжия бе приета на борда на кораб ARK FUTURA, за да бъде унищожена.

Транспортирането на сирийския химически арсенал до мястото на неговото унищожаване ще се осъществи под ескорта на китайски, датски, норвежки и руски бойни кораби. Правителството в Дамаск носи отговорността за транспорта по суша до пристанището в Латакия, предаде Стандарт.

По-рано специалният координатор на съвместната мисия на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия, каза, че малкото закъснение от графика няма да се отрази на изпълнението на операцията по ликвидирането на сирийския химически арсенал.

Изпълнителният съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия ще обсъди при закрити врата в Хага изпълнението на плана за унищожаване на сирийския химически арсенал.

Всички химически оръжия трябва да бъде изнесени от страната до 5февруари. Най-опасните трябва да бъдат обезвредени до края на март, а останалите – до края на юни.

Очаква се част от процесите да бъдат извършени във водите на Средиземно море.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост