Кораб Enterprise – на учение за борба с нефтени разливи

Enterprise
Влекачът „Enterprise” ще проведе в акваторията на Варненското езеро учение за готовност по програмата на Европейската агенция по морска безопасност (EMSA) 

Българският кораб за борба с нефтените разливи в Черно море „Enterprise”, собственост на „Бон Марин Интернешънъл”, който има договор с Европейската агенция по морска безопасност (EMSA), ще проведе на 8 март учение в акваторията на Варненското езеро.

Това е първото от четирите планирани за годината учения. Целта е да се провери готовността на кораба за действия по събиране на нефтени разливи. Представител на EMSA ще проследи действията на офицерите и екипажа и ще даде оценка на представянето. Учението ще бъде наблюдавано от представители и на Морска администрация Варна.

По сценарий учението ще започне в 08.00 ч. Ще бъде тествано специализираното оборудване за събиране на нефтени разливи, което включва специален радар за откриване и проследяване на нефтени разливи. На вода ще бъдат спуснати бонови заграждения с дължина 500 м и управляем скимър.

Ще се провери как действат и фиксираните за борда плаващи „рамена“ със скимъри за събиране на нефтен разлив в движение, които също ще бъдат спуснати на вода. Учението трябва да завърши в 15.00 ч.

Оперирането със специализираното оборудване ще се оценява по показатели като скорост, точност и координация при работата с оборудването на офицерите, екипажа и координатора по действията за събиране на нефтен разлив.

В реална ситуация корабът „Enterprise” ще трябва да реагира на подадени от EMSA сигнали за инциденти в рамките на 14 часа. Основната зона на действие на кораба е западната част на Черно море от северната граница на Румъния до югоизточния порт Зонгулдаг в Турция. При извънредни ситуации агенцията може да изпрати българския кораб чистач с мисия в акваториите около всеки от европейските брегове.

Основният договор на „Enterprise” е с „Petroceltic” (доскоро „Melrose Resources”) и по този договор той е позициониран в морето в блок Галата. Когато възникне разлив и EMSA изпрати „Enterprise” на мястото на инцидента, неговата функция в обслужването на „Petroceltic” ще се поема от друг кораб на „Бон Марин Интернешънъл”.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на