К.д.п. Валентин Енчев: Войната на пътищата се пренесе в морето

к.д.п. Валентин Енчев (ДМА - Варна). Снимка: maritime.port.bg

През този летен сезон се наблюдава увеличение на заловените джетове в морето, които не разполагат с необходимата за това регистрация. Това заяви за радио „Фокус” Варна к.д.п. Валентин Енчев директор на Дирекция Морска администрация” – Варна. Той коментира, че през този сезон карането на джет се превръща в мода, поради което се наблюдава и бум на купените превозни средства.

Директорът на ДМА – Варна посочи, че инспекторите, които гонят джетовете не винаги успяват да заловят нарушителите, тъй като катерите им не са толкова бързи. 

„Аз знам, че е много хубаво да се кара джет, но трябва ли да го правят върху главите на хората”, попита риторично специалистът. Той добави, че войната по пътищата се е прехвърлила и в морето, като за щастие все още няма жертви.

К.д.п. Валентин Енчев посочи, че по-голямата част от нарушителите са младежи на по 18-20 години, които рядко се съобразяват с изискванията за каране на джетове.

„От румънската граница до нос Емине станахме пъдари, защото това, което се случва в момента по море е същото, което се случваше преди по пътищата”, категоричен бе специалистът.

Той добави, че към момента има регистрирани 155 джета, както и 60 корабчета предлагащи туристически услуги. Енчев добави, че глобата за заловен джет, който не е регистриран в агенцията е от 50 до 250 лева, като много често съдът налага минималната глоба на нарушителите, заловени за първи път. Регистрацията на превозните средства пък струва 130 лева. Директорът на ДМА – Варна посочи, че глобите не стряскат особено много нарушителите и те продължават да не се съобразяват с правилата. По негови думи е необходимо глобите да станат по-сериозни.

maritime.port.bg – България

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на