К.д.п. Валентин Енчев: Войната на пътищата се пренесе в морето

к.д.п. Валентин Енчев (ДМА - Варна). Снимка: maritime.port.bg

През този летен сезон се наблюдава увеличение на заловените джетове в морето, които не разполагат с необходимата за това регистрация. Това заяви за радио „Фокус” Варна к.д.п. Валентин Енчев директор на Дирекция Морска администрация” – Варна. Той коментира, че през този сезон карането на джет се превръща в мода, поради което се наблюдава и бум на купените превозни средства.

Директорът на ДМА – Варна посочи, че инспекторите, които гонят джетовете не винаги успяват да заловят нарушителите, тъй като катерите им не са толкова бързи. 

„Аз знам, че е много хубаво да се кара джет, но трябва ли да го правят върху главите на хората”, попита риторично специалистът. Той добави, че войната по пътищата се е прехвърлила и в морето, като за щастие все още няма жертви.

К.д.п. Валентин Енчев посочи, че по-голямата част от нарушителите са младежи на по 18-20 години, които рядко се съобразяват с изискванията за каране на джетове.

„От румънската граница до нос Емине станахме пъдари, защото това, което се случва в момента по море е същото, което се случваше преди по пътищата”, категоричен бе специалистът.

Той добави, че към момента има регистрирани 155 джета, както и 60 корабчета предлагащи туристически услуги. Енчев добави, че глобата за заловен джет, който не е регистриран в агенцията е от 50 до 250 лева, като много често съдът налага минималната глоба на нарушителите, заловени за първи път. Регистрацията на превозните средства пък струва 130 лева. Директорът на ДМА – Варна посочи, че глобите не стряскат особено много нарушителите и те продължават да не се съобразяват с правилата. По негови думи е необходимо глобите да станат по-сериозни.

maritime.port.bg – България

Последни новини

Последни новини

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на

Най-дългата подводница в света застъпва на бойно дежурство, въоръжена с шест подводни дрона

До края на септември се очаква да приключи цикълът изпитания на атомната подводница със специално назначение БЕЛГОРОД (К-329). Тя ще е най-дългата подводна лодка в света със