К.д.п. Димитър Димитров и инж. Валери Симеонов получиха наградите „За гражданска доблест“ на БУЛСАР

bulsar-nagradaДоброволческото сдружение БУЛСАР връчи своите годишни награди „За гражданска доблест” (статуетка и грамота). Председателят на УС на сдружението БУЛСАР к.д.п. Никифор Герчев обяви решението на ръководството на организацията и връчи наградите на к.д.п. Димитър Димитров – председател на Бългрската асоциация на морските капитан (БАМК) – Варна, и на инж. Валери Симеонов –  ТВ „СКАТ” – Бургас, предаде Морски вестник.

К.д.п. Димитър Димитров получи тази награда „За достойно гражданско поведение, доблест, себеотдаване и настойчивост, вложени за освобождаването на несправедливо обвинения и държан в Панамски затвор капитан Светлозар Собаджиев. Капитан Димитров поема редица инициативи като, чрез БАМК организира пресконференции и навсякъде разнася информация за случая, щото българското общество да обърне внимание, че капитан Собаджиев е в беда. За да се организира подходяща правна защита, адвокатите му, изискват значителни финанси. Много телевизионни и радиостанции, както и печатни издания разпространяват случая в подкрепиха каузата на капитан Собаджиев. Междувременно пак по инициатива на кап. Димитров е открита специална сметка за набиране на средства за правната му защита, като на няколко пъти са превеждани пари за тази цел, до сега около 50 000 щ.д. Ежемесечно се превеждат и пари за храна и лекарства. Кап. Димитров успява да привлече вниманието на международни организации, които се заинтересоват от съдбата на кап. Собаджиев и разглеждат неговия случай, като опасна практика за въвличане на морските капитани в беда, без те да имат някакво участие в криминални деяния.”

Инж. Валери Симеонов получи тази награда „За достойно гражданско поведение, доблест, себеотдаване и настойчивост, вложени за спасяването на българските моряци от екипажа на кораба „ИНА”. В продължение на две години г-н Валери Симеонов, не спира да се бори за освобождаването на невинно задържаните моряци от екипажа на ИНА, като не жали ни средства ни време, изпраща им помощи, осигурява им правна помощ и защита, дава публичност на случая, бори се с бюрократичното отношение към нашите сънародници”.

„Вложените усилия от к.д.п. Димитър Димитров и инж. Валери Симеонов заслужават похвала и уважение, особено сега, когато е сторено във време на оскъдност на духовност и състрадание към ближния бедстващ и страдащ човек” – заяви по време на награждаването к.д.п. Никифор Герчев.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Морски организации настояват за включване на синята икономика в Плана за възстановяване

За включване на синята икономика в Националния план за възстановяване и устойчивост на България настояват в писмо до президента Румен Радев Българска морска камара Морски