“Лесни за хакване” се оказаха новите бойни кораби на САЩ

USS-Freedom1
Компютърните системи на американските бойни кораби от клас LCS (Littoral Combat Ship) се оказаха “лесни за хакване”.
До този извод стигна екип от компютърни спецове, който изпробва системите на борда на кораб USS FREEDOM.

Съдът е първи, който трябва да влезе в експлоатация и е от новия клас, за който САЩ имат големи надежди.

Информацията за лесните за хакване системи изнесе източник от американските военноморски сили, който в крайна сметка остана анонимен.

USS FREEDOM извърши плаване до Сингапур, което продължи 8 месеца и имаше за цел да бъдат отработени операциите на борда.

Последната информация около сигурността на системите на корабите от този клас създаде допълнително напрежение за ръководителите на програмата за строителство на тези съдове.  Общата стойност на проекта е 37 млрд. щ. долара, а цената за строителство на 1 LCS възлиза на около 440 млн. щ. долара.

Опасността от кибератаки стана дори по-голяма от тероризма, заяви Джеймс Клапър, представител на американското разузнаване.

В момента ВМС на САЩ правят тестове на повечето системи, като дори е наета компанията Bethesda, която трябва да разгледа всички възможни сценарии на атака. Командването на ВМС на САЩ междувременно прави отчаяни опити да тушира скандала, а редица негови представители заявяват, че проблемът и откритите пробойни в сигурността ще бъдат отстранени.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на