Люксембург сравнява плановете на Израел за анексиране на Западния бряг с Крим

Плановете на Израел за анексиране на палестинските територии трябва да бъдат категорично осъдени, заяви външният министър на Люксембург Аселборн. Той смята, че ЕС трябва да заеме позиция, подобна на тази, която зае след анексията на Крим.

Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн преди видеоконференция с колеги от други страни от ЕС призова за остро осъждане на плановете на Израел за анексиране на окупираните палестински територии . „Когато анексираш територия, която не ти принадлежи, това е грубо нарушение, нарушение на международното право“, каза той в интервю за ДПА в Брюксел.

Аселборн припомни, че Европейският съюз вижда ситуацията по такъв начин, когато през 2014 г. Русия анексира украинския полуостров Крим . Ръководителят на външното министерство на Люксембург отбеляза, че умишлено прави този паралел. „Трябва да определим проактивно позицията си и да оказваме натиск“, подчерта той.

Жан Аселборн не спомена вариант с налагане на санкции. В същото време, ако Европейският съюз окачестви евентуалната анексия на палестинските територии като нарушение на международното право, Израел ще трябва да се страхува от големи наказания, отбелязва ДПА. След анексията на Крим ЕС наложи строги санкции срещу Русия, които остават в сила и досега.

На 15 май министрите на външните работи на ЕС ще проведат видеоконференция, на която ще обсъдят последните развития в Близкия изток. Една от темите на преговорите ще бъде намерението на израелския премиер Бенямин Нетаняху да анексира еврейски селища и долината на Йордан на Западния бряг./БГНЕС

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва