Мазни петна нацапаха яхтите на Морска гара – Варна

morska-gara-varna-zamarsyavane
Поредна порция мазни петна намериха място на яхтения понтон на Морска гара – Варна
, видяха репортери на Maritime.bg.

Според яхтсмените става дума за мазут, но видимо освен гориво в сместа има и органични отпадъци. Със сигурност не става въпрос за нефтен разлив, в общия смисъл, тъй като на повърхността на водата не се образува специфичния филм. Въпреки това яхтите, за над 2 млн. евро, отново са нацапани.

“За да бъде изчистена, трябва да я изкараме на брега с кран, което е разход”, обясни яхтсмен. Още сутринта ветроходците са забелязали замърсяването и са информирали компетентните органи. Вероятността обаче да бъде открит първоизточникът му е почти нулева.

Винаги при западен вятър мръсотията от езерото и каналите се насочва към Морска гара, а с нея и немалки клони, бутилки, торбички и всичко, на което варненци са дали последен дом в морето.

По процедура е необходимо Държавното предприятие “Пристанищна инфраструктура” да наеме фирма за почистване на лепкавата черна смес. “Това може да стане и до час”, заяви пред Maritime.bg шефът на териториалното поделение на ДППИ във Варна Румен Арабаджиев. По думите му обаче той все още не е информиран за замърсяването. Предстои и проверка на РИОСВ, която да установи съдържанието в сместта, която създаде главоболие на яхтсмените.

(+) 16:21ч.
Следобед нефтосъбирач на ПЧМВ почисти района. 

Фото: Румен Сарандев

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост