Мазни петна нацапаха яхтите на Морска гара – Варна

morska-gara-varna-zamarsyavane
Поредна порция мазни петна намериха място на яхтения понтон на Морска гара – Варна
, видяха репортери на Maritime.bg.

Според яхтсмените става дума за мазут, но видимо освен гориво в сместа има и органични отпадъци. Със сигурност не става въпрос за нефтен разлив, в общия смисъл, тъй като на повърхността на водата не се образува специфичния филм. Въпреки това яхтите, за над 2 млн. евро, отново са нацапани.

“За да бъде изчистена, трябва да я изкараме на брега с кран, което е разход”, обясни яхтсмен. Още сутринта ветроходците са забелязали замърсяването и са информирали компетентните органи. Вероятността обаче да бъде открит първоизточникът му е почти нулева.

Винаги при западен вятър мръсотията от езерото и каналите се насочва към Морска гара, а с нея и немалки клони, бутилки, торбички и всичко, на което варненци са дали последен дом в морето.

По процедура е необходимо Държавното предприятие “Пристанищна инфраструктура” да наеме фирма за почистване на лепкавата черна смес. “Това може да стане и до час”, заяви пред Maritime.bg шефът на териториалното поделение на ДППИ във Варна Румен Арабаджиев. По думите му обаче той все още не е информиран за замърсяването. Предстои и проверка на РИОСВ, която да установи съдържанието в сместта, която създаде главоболие на яхтсмените.

(+) 16:21ч.
Следобед нефтосъбирач на ПЧМВ почисти района. 

Фото: Румен Сарандев

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на