Малта отказа да приеме кораб с бежанци, ЕС настоява

2qtx2l4

Европейският съюз заяви, че малтийското правителство, което отказа да приеме плавателен съд със 102-ма африкански мигранти на борда, има „хуманитарен дълг“ да им позволи да слязат на сушата възможно най-скоро, предаде „Ройтерс“.

Сред миграните, които са се качили от либийския бряг, са бременна жена, петмесечно бебе и ранена жена, каза Европейската комисия. Малта заяви, че плавателният съд, регистриран в Либерия, е бил спрян от от малтийски кораб близо до териториалните води на острова.

„Хуманитарен дълг на малтийските власти е да позволят на тези хора да дебаркират. Изпращането на кораба обратно в Либия ще противоречи на международното право“, се посочва в изявление от офиса на Сесилия Малмстрьом, еврокомисар по вътрешните работи.

Капитанът на кораба изпрати спешна молба, защото ранената жена се нуждае от незабавна медицинска помощ, предаде Дневник. Малта е изправена пред рекорден приток на африкански мигранти, като през миналия месец са пристигнали 1000.

Брюксел подчерта, че приоритет трябва да бъде спасяването на животи и всеки спор за това коя страна е отговорна за спасяването на мигранти или къде трябва да слязат трябва да се реши на по-късен етап.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на