Мароко забранява достъпа на европейски риболовни кораби


Европейският парламент отхвърли сделка, която трябваше да позволи на риболовни кораби от Европейския съюз да извършват риболовна дейност в марокански води в замяна на годишни плащания за Рабат. Това доведе до незабавни действия от страна на северноафриканското кралство, което забрани достъп до териториалните води на всички европейски риболовни кораби, предаде агенция „Франс прес“.

По време на пленарното заседание в сряда евродепутатите заявиха, че искат да изчакат с приемането на споразумението, докато интересите на мароканския народ не бъдат по-добре защитени. Финландският евродепутат Карл Хаглунд заяви, че направените досега плащания не са донесли никакви ползи нито за ЕС, нито за Мароко.

Според текста на споразумението Рабат би трябвало да получи 36.1 млн. евро, за да допусне във водите си 120 риболовни кораба най-вече от Испания.

Реакцията на мароканските власти беше незабавна.“Никаква риболовна дейност на европейски кораби няма да бъде толерирана и всички кораби, действащи в рамките на този договор, са приканени да напуснат националните териториални води преди полунощ в сряда“, заявиха от външното министерство на страната.

От министерството заявиха, че решението на Европарламента може да има сериозни последствия върху бъдещето на сътрудничеството между Мароко и ЕС по отношение на риболова.

Междувременно Испания, която е най-засегната от спора, заяви, че ще иска компенсации от Европейската комисия за загубите за своите рибари. „Ще защитаваме нашата флота и хората, които остават без работа“, заяви испанският министър по земеделието, околната среда и рибарството Роса Агилар. / Дневник

maritime.port.bg – Рибарство / Свят

Последни новини

Последни новини

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на

Най-дългата подводница в света застъпва на бойно дежурство, въоръжена с шест подводни дрона

До края на септември се очаква да приключи цикълът изпитания на атомната подводница със специално назначение БЕЛГОРОД (К-329). Тя ще е най-дългата подводна лодка в света със