Мичман Ваня Орманова от ВВМУ взе голямата награда за „Студент на годината“

 Наградата в категория „Сигурност и отбрана“ е за  Костадин Недев – курсант от трети курс, специалност „Летец-пилот“ във факултет „Авиационен” на Националния военен университет „Васил Левски

student_na_godinataГолямата награда за „Студент на годината“ връчи снощи министър-председателят Пламен Орешарски на тържествена церемония във Централния военния клуб. Премиерът даде отличието на Ваня Орманова от Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“.

„Винаги да се гордеете с униформата, която носите“, пожела министър-председателят на Ваня, предаде Отбрана. Наградата му за нея беше възможност да изкара стаж в Министерския съвет. Ще може да видите работата на всички министерства, отбеляза г-н Орешарски.

Наградата е напълно заслужена, каза за „Отбрана” началникът на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров” капитан ранг професор доктор на военните науки Боян Медникаров. Днес мичман Орманова ще получи специално отличие и от кмета на Община Варна Иван Портних.

Министър Ангел Найденов връчи наградата в категория „Сигурност и отбрана“ на Костадин Недев – курсант от трети курс, специалност „Летец-пилот“ на Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново. Министър Найденов пожела на курсант Недев успешна бъдеща професионална кариера на летец-пилот във Военновъздушните сили и му връчи реплика на меча на Хан Кубрат.

Мичман Ваня Орманова е родена на 8 януари 1989 г. в гр. Варна. Завършва средното си образование в Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства “Константин Преславски“. През 2008 г. кандидатства за курсант във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, но е приета за студент, специалност „Технология и управление на флота и пристанищата“. На следващата година Ваня отново кандидатства и е приета за курсант в специалността „Корабоводене“ за ВМС. През годините на обучение в Морското училище тя е пълна отличничка и не веднъж е доказвала своите качества. Във втори курс е избрана за младши командир и старши на целия випуск. В края на втори курс провежда плавателна практика на американския военен кораб „Anzio”. В трети курс е избрана за младши инструктор на водолазната практика за курсанти, а в четвърти курс вече е заместник-командир на взвод. В пети курс е наградена като отличник на випуска с военноморски кортик от военното аташе по отбраната на Италия.

Тази година Ваня Орманова е определена за капитан на представителния отбор по плуване на ВВМУ „Н. Й Вапцаров”. Във Военното държавно първенство по плуване, което се провежда в гр. Шумен, отборът се класира на първо място.

Националният конкурс „Студент на годината“ е учреден в началото на 2006 г. по инициатива на делегатите в Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети в Република България. Първото издание на конкурса се провежда още през декември същата година. Идеята на конкурса е всяка година да бъдат отличени най-добрите студенти и докторанти в българските висши училища. Конкурсът има мисията да популяризира постиженията на българските студенти пред българската общественост, удостоявайки студенти от всички области на висшето образование.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Силна конкуренция, слаба реколта и COVID-19: причините за спада на товарооборота в Пристанище Варна

Силният конкурентен натиск от частните пристанища, слабата зърнена реколта и пандемията от COVID-19 са сред причините за намаляване товарооборота на държавния пристанищен оператор