Модернизират роботите охраняващи американските портове

Производителят на подводни апарати VideoRay е спечелил конкурс за модернизиране на използваните и произведени от него апарати. Департаментът по отбрана ще финансира този проект с 2,2 млн. щ. долара.

Към момента произведените от VideoRay роботи се изпозлват от Бреговата охрана на щатите. Съоръженията са в експлоатация от 2003г. като служат за инспектиране на кораби и състоянието на пристанищната инфраструктура.

Роботите служат за откриване на експлозиви по корабни корпуси, пирсове и мостове. Използват се и при издирване на хора, за обследване на подводната среда и насочване на водолази.

Благодарение на финансовата инжекция апаратите ще бъдат оборудвани със сонари, по-добри навигационни и видео системи. Ще бъдат подсилени корпусите на съоръженията. Обхватът им на действие също ще бъде увеличен, съобщават от фирмата производител.

maritime.port.bg – Технологии

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва