Модернизират 319 морски пристанища

port-antverpen

Европейската комисия планира мерки за модернизиране на 319 морски пристанища от общо 1200, разположени на Стария континент. Идеята е да се направят законови промени, които да помогнат на операторите на портовете да обновят съоръженията и да предлагат по-качествени услуги. Предвижда се и подобряване на транспортните връзки до пристанищата.

Около 74% от стоките, които пристигат в Европа или напускат континента, се превозват по море, но 20 на сто от това количество сега преминава през само три пристанища – Ротердам, Хамбург и Антверпен. Този дисбаланс води до претоварване и допълнителни разходи за превозвачите, транспортните оператори и потребителите. Ако новите предложения бъдат изпълнени, могат да бъдат спестени 10 млрд. евро на европейската икономика до 2030 г., посочват експерти.

ЕК предлага още по-прозрачни процедури за определяне на доставчиците на пристанищни услуги. Ще бъдат въведени и правила, целящи да се предотвратят евентуални злоупотреби с цените от страна на операторите с изключителни права.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили

Проф. Илия Пеев: Поне 15% ръст на БВП може да даде морската индустрия

За възможността националната морска идея, която толкова пъти беше неглижирана, най-после да има по-ефективна и резултатна завършеност, за очакванията на морската ни общественост