Морската гимназия в Бургас купила яхта за над 200 хил. евро

Директорът на гимназията инж. Панайот Жечков

Бюджетът на Европейските общности е ощетен с 236 000 евро за покупката на яхта и допълнително оборудване на Морската гимназия по корабоплаване в Бургас. Причината – те не са ползвани по предназначение, пише в. “168 часа”, цитиран от БЛИЦ.

Аферата е описана в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция след проверка в социалното министерство. Тя обхваща периода септември 2009 – септември 2010 г. Инспекторите са изумени, когато установяват, че скъпата лодка за година и половина е била на море само няколко съботи и недели. При това в период, когато учениците са във ваканция. Може само да се гадае кой е бил с нея. Още по-голямо е учудването на проверяващите, когато констатират, че през останалото време яхтата стои на пристанището “Марина Диневи”.

Още в началото на проверката става ясно, че ветроходната едномачтова лодка струва 104 706 евро, а корабният двигател и оборудването са на обща стойност 131 375 евро. Самата яхта не се намира в крайния бенефициент на европроекта – гимназия “Свети Никола”, пишат още в доклада инспекторите.

Тя е извън вода на пристанище “Марина Диневи” в Несебър, без монтиран двигател, а част от оборудването се намира на склад на фирма “Венид” на същото пристанище. Тази компания няма нищо общо в европроекта, пишат още ревизорите.

На инспекторите не са предоставени нито договор, нито протокол или платежни документи за платен наем или друг документ, за да е ясно на какво основание яхтата е там. Няма и документ кой носи отговорност за нейното опазване”, пише още в доклада. На всичкото отгоре констатират, че яхтата е без обозначен сериен номер и затова не може да се установи моделът й.

Заедно с яхтата по проекта са купени и хидро и термокостюми за 4 000 евро, спасителни плотове за 23 000 евро, устройство за спускане на стойност 25 000 евро, спасителна лодка за 12 000 евро и устройство за освобождаването й за още 2000 евро.
 
maritime.port.bg – България

Последни новини

Последни новини

По света и у нас

САЩ продава торпеда на Тайван

Малко след полагането на клетва на президента на Тайван Цай Ингвен , правителството на САЩ обяви одобрение на нова сделка за доставка на оръжие за Тайпе. Ще бъдат доставени

ДАР ще следи за хибридни атаки

Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Промените в закона предвиждат разузнаването да следи за „хибридните атаки и асиметричните рискове

По света и у нас