Морската гимназия в Бургас купила яхта за над 200 хил. евро

Директорът на гимназията инж. Панайот Жечков

Бюджетът на Европейските общности е ощетен с 236 000 евро за покупката на яхта и допълнително оборудване на Морската гимназия по корабоплаване в Бургас. Причината – те не са ползвани по предназначение, пише в. “168 часа”, цитиран от БЛИЦ.

Аферата е описана в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция след проверка в социалното министерство. Тя обхваща периода септември 2009 – септември 2010 г. Инспекторите са изумени, когато установяват, че скъпата лодка за година и половина е била на море само няколко съботи и недели. При това в период, когато учениците са във ваканция. Може само да се гадае кой е бил с нея. Още по-голямо е учудването на проверяващите, когато констатират, че през останалото време яхтата стои на пристанището “Марина Диневи”.

Още в началото на проверката става ясно, че ветроходната едномачтова лодка струва 104 706 евро, а корабният двигател и оборудването са на обща стойност 131 375 евро. Самата яхта не се намира в крайния бенефициент на европроекта – гимназия “Свети Никола”, пишат още в доклада инспекторите.

Тя е извън вода на пристанище “Марина Диневи” в Несебър, без монтиран двигател, а част от оборудването се намира на склад на фирма “Венид” на същото пристанище. Тази компания няма нищо общо в европроекта, пишат още ревизорите.

На инспекторите не са предоставени нито договор, нито протокол или платежни документи за платен наем или друг документ, за да е ясно на какво основание яхтата е там. Няма и документ кой носи отговорност за нейното опазване”, пише още в доклада. На всичкото отгоре констатират, че яхтата е без обозначен сериен номер и затова не може да се установи моделът й.

Заедно с яхтата по проекта са купени и хидро и термокостюми за 4 000 евро, спасителни плотове за 23 000 евро, устройство за спускане на стойност 25 000 евро, спасителна лодка за 12 000 евро и устройство за освобождаването й за още 2000 евро.
 
maritime.port.bg – България

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост