Морският бизнес: Досега всички ни лъгаха

Това заявиха представители на няколко фирми от морска индустрия по време на среща с кандидат-кмета от коалиция „Да за Варна” Антон Луков. На срещата присъства и к.д.п. Димитър Димитров, който е кандидат за общински съветник и втори в листата на коалицията.

По време на срещата бяха обсъдени проблемите с преместването на Пристанище Варна и липсата на Паметник на моряка – идея, която ред организации опитват да прокарат, без успех през последните години.

Антон Луков и к.д.п. Димитров бяха уважени от к.д.п. Веселин Генов – директор на „Варна Шипинг енд Трейдинг”, Георги Бонин – директор на „Бон Марин”, к.д.п. Живко Магдичев – секретар на Българска Морска Камара и други представители на частната инициатива в морската индустрия.

Кандидат-кметът Антон Луков благодари на присъстващите и посочи, че Общината има пряко отношение по инфраструктурните въпроси, които влияят на целия бранш. По думите му една от главните прегради към решаването им е липсата на Общ устройствен план на Варна. Според Луков, Варна трябва да бъде поставена на равно с останалите играчи.

К.д.п. Димитров изрази своята позиция – за засилена роля на бранша. По думите му през последните години е настъпила изолация, а продължаването й трябва да бъде избегнато.

Представителите на морските дружества се обединиха около тезата, че са били лъгани през годините. По тяхно мнение използваните съоръжения в пристанището са остарели, а по-добри примери се виждат дори в пристанищата в ЮАР.

Идеята за създаване на Паметник на моряка също бе засегната по време на срещата. По мнение на представителите през годините тя е била използвана в ред кампании. Кандидат-кметът Луков иронично сравни липсата на паметник и липсата на ново пристанище. „Представете си – няма един паметник, а искаме да преместваме пристанището”, заяви той.

Шефът на „Бон Марин” запита кандидат-кмета Луков, относно споровете за БМФ и неговата журналистическа работа тогава. Луков бе категоричен, че и тогава и сега – застава твърдо зад думите си, но уточни, че е възможно наличие и на фактологически грешки.

В отговор на въпрос на maritime.port.bg дали кандидатите биха работили с представителите на „Движение експерти за регионите” кандидат-съветници, в което са редица представители на морските организации, к.д.п. Димитров заяви, че както сега, така и при успех на изборите ще работят за морската идея.

maritime.port.bg – България

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост