Морският бизнес щял да подкрепя ветроходството

Зад тази идея застанали вчера представители на няколко компании от морската индустрия, председателят на Българската Морска Камара к.д.п. Богдан Богданов и изпълнителният директор на Български Морски Квалификационен Център к.д.п. Тома Томов. На срещата в сградата на Община Варна обаче не били поканени представители от варненските спортни ветроходни клубове. Последните обаче научили за срещата и изпратили свои представители. Събитието не било уважено и от кметът Кирил Йорданов.

Идеята
Идеята, която по думите на организаторите е подкрепена от фирмите в морската индустрия е създаване на сдружение с нестопанска цел за обучение по ветроходство на деца. По план Асоциацията трябва да е под председателството на Кирил Йорданов – настоящ кмет на град Варна.

Сблъсък
По време на срещата, която случайно или не липсва от медийната сцена (до момента) е имало редица различия в позициите. В основата на различията стои наличието на сдружения с идеална цел със същата насоченост, а именно обучение по ветроходство на младежи. Във Варна това са клубовете „Г. Георгиев – Порт Варна“ и „Бриз“. Наличните организации и организаторите на срещата, не са достигнали до консенсусна среда относно нуждата от учредяване на ново сдружение.

Средата
В настоящата финансово-икономическа обстановка, когато морският бизнес в страната се е капсулирал и с всеки изминал ден поддава, изключително странно изглежда, че представителите му – в лицето на БМК са решили да подпомагат ветроходството, което изобщо не се вписва в корабоплавателната картина. Колко удачно би било участието на фирмите от индустрията в този проект, и дали не е по-удачно фирмите да спонсорират морското образование, носещо реални кадри за дружествата е въпрос, който предстои да бъде проследен.

Мнения
По мнение на представители от ЯК „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна“ е ненормално хора, които не са „ветроходни специалисти и дейци“ да участват в подобни проекти, защото така ги обричат на сигурен провал.

Предизборно
Като много добър предизборен ход настоящи ветроходни специалисти, определиха евентуалното включване на Кирил Йорданов в Асоциацията. Освен това на „Морска гара“ във Варна усилено се коментира, че зад Асоциацията стоят интереси за „смучене от общинските програми“.

На снимката: Танкер „отнася“ ветроходна яхта

Д. Велев

maritime.port.bg – България

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на