Повече от половината морски костенурки са заплашени от изчезване

Повече от половината видове морски костенурки, заплашени от изчезване, се намират в Индийския океан, сочи изследване на Международния съюз за опазване на природата (UICN).

„Пет от единайсетте вида морски костенурки, които са най-заплашени от изчезване в света, се намират в северната част на Индийския океан“, пише в комюнике на UICN.

Най-големите заплахи за тях са да попаднат случайно в мрежите на рибари или да бъдат целенасочено ловени заради месото, яйцата или корубите си за комерсиални цели“, се уточнява в изследването. Тези видове се намират в Оман, Индия, Шри Ланка, Мианмар и Бангладеш.

Други популации на заплашени морски костенурки се намират край бреговете на Западна Африка, Централна Америка и Япония, сочи UICN.

Според изследването Австралия е сред местата, които са най-безопасни за морските костенурки. /АФП – БГНЕС/

maritime.port.bg – Свят / Био

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на