Навигационният риск на Бургас-Александруполис оценяват във ВВМУ

Висшето военноморско училище “Н. Й. Вапцаров” работи по проект за проучване на това какво влияние би оказало изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис.
Висше военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров"

Това каза началникът на училището кап. I ранг проф. Боян Медникаров, цитиран от Петел.бг. Той посочи, че се оценява навигационният риск след евентуалното изграждане на петролопровода.

В училището чрез проект на ФАР бе създаден център за трансфер на технологии и в момента работим с колеги от индустрията, които са в зоната на зелените технологии, за доразвитие на техните продукти и търсим възможност за тяхното по-добро ниво, каза още Медникаров.

Заедно със специалисти от Полша пък Военноморското се опитва да промотира нов тип добавка за дизелови горива. Подобрителят е разработка на Полша и Русия, които в момента искат да направят изпитвания на горивото на нашия пазар. То ще се окаже много полезно, за да бъдат спазени новите изисквания на Международната морска организация (IMO) за повишаване ефективността на корабните двигатели – снижаване на разходите и намаляване нивата на серните емисии в атмосферата. С това ще се подобри екологичността на корабоплаването, посочи Медникаров. Той уточни, че новата добавка действа именно в тези две направления – снижаване разхода на горивото и намаляване нивото на серните газове.

maritime.port.bg – Морско образование

Последни новини

Последни новини

Силна конкуренция, слаба реколта и COVID-19: причините за спада на товарооборота в Пристанище Варна

Силният конкурентен натиск от частните пристанища, слабата зърнена реколта и пандемията от COVID-19 са сред причините за намаляване товарооборота на държавния пристанищен оператор