Наесен свършва сагата на капитан Христо Спасов?

DSCF0101

На 19 септември апелативният съд в Констанца ще реши по същество спора по оправдателната присъда на Христо Спасов. Това заяви пред „Черно море” Димитър Димитров, адвокат на нашия рибар, който е получил официално съобщение тези дни.

Христо Спасов спечели на първа инстанция делото, заведено от румънската прокуратура. После държавното обвинение го протестира пред Апелативния съд в Констанца, който върна делото в районния съд заради процесуални пропуски.

След като пак го спечелихме, прокуратурата отново протестира решението през Апелативния съд, обясни Димитър Димитров. По неговите думи се очаква на 19 септември най-после да бъде сложен край с проточилия се повече от 2 години съдебен процес.

Припомняме, че проблемите за Христо Спасов започнаха на 13 април 2011 г. Тогава корабът му бе арестуван от граничните власти на северната ни съседка след 12-тата миля в румънски води. Екипажът бе освободен, но капитанът остана арестуван на плавателния съд близо 40 дни. Прокуратурата в Мангалия му повдига обвинение за навлизане в икономическата зона на Румъния и нарушаване на разпоредбите за стопанския риболов в страната. Заплашваше го затвор между 1 и 3 г. и конфискация на кораба.

Твърдението на прокуратурата бе, че корабът на нашия рибар е задържан заради липса на валидно разрешително от румънските власти. Според адвокат Димитров причина за наказателното преследване на рибаря е липсата на съгласуване на румънското законодателство с европейското. Съгласно правото на ЕС морските територии след 12-тата миля на всяка държава членка се водят общи води за всички останали членове на ЕС, обясни юристът. След приключване на делото на последна инстанция Спасов смята да съди румънските власти за щети и пропуснати ползи. Той пусна и жалба до ЕК, с която напомня за продължилата репресия срещу него.

Всичко за случая с ареста на българския риболовен кораб в румънски води в Maritime.bg

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Морски организации настояват за включване на синята икономика в Плана за възстановяване

За включване на синята икономика в Националния план за възстановяване и устойчивост на България настояват в писмо до президента Румен Радев Българска морска камара Морски