На 1 октомври ще заработи Морска гара Бургас

morska-gara-burgas

На 1 октомври ще е готова новата сграда на Международна морска гара – Пристанище Бургас. Първите пасажери ще пристигнат на 5 октомври тази година.

„На тази датата ще пристигне първият кораб с 200 пътници, които ще посетят официално Бургас”, обясни пред журналисти областният управител Павел Маринов. По думите му предизвикателство е, че в този срок сградата трябва да бъде завършена освен с приемането на протокол-приемателна комисия и с всички необходими мерки от гранична полиция, за да бъдат обслужени 2000 човека наведнъж.

За целта е направен и щаб за бързо реагиране, който ще заседава на всеки 3 дни в Областна управа, Пристанищна инфраструктура и Пристанище – Бургас, в присъствието на Гранична полиция.

До края на годината бургаското пристанище ще посрещне 5 кораба. „Освен всичко друго този щаб трябва да се справи със всички мероприятия, свързани със строителството”, допълни още Маринов.

Първоначалният план-график на сградата на Международна морска гара – Пристанище-Бургас бе с пусков срок 2011 г. и вече има 2-годишно забавяне.

„Изграждането на Морската гара е част от проекта „Зона за обществен достъп“, който е спрян. Затова гарата се изгражда с държавни средства, осигурени от ДП „Пристанищна инфраструктура“ и Пристанище – Бургас. Проектът е закъснял, защото гарата трябваше да бъде готова още през 2011-та, а цялостния проект – през 2014 година. Въпреки забавянето, ще се опитаме до началото на туристическия сезон през следващата година да бъдем готови“, каза още Маринов.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост