На 1 октомври ще заработи Морска гара Бургас

morska-gara-burgas

На 1 октомври ще е готова новата сграда на Международна морска гара – Пристанище Бургас. Първите пасажери ще пристигнат на 5 октомври тази година.

„На тази датата ще пристигне първият кораб с 200 пътници, които ще посетят официално Бургас”, обясни пред журналисти областният управител Павел Маринов. По думите му предизвикателство е, че в този срок сградата трябва да бъде завършена освен с приемането на протокол-приемателна комисия и с всички необходими мерки от гранична полиция, за да бъдат обслужени 2000 човека наведнъж.

За целта е направен и щаб за бързо реагиране, който ще заседава на всеки 3 дни в Областна управа, Пристанищна инфраструктура и Пристанище – Бургас, в присъствието на Гранична полиция.

До края на годината бургаското пристанище ще посрещне 5 кораба. „Освен всичко друго този щаб трябва да се справи със всички мероприятия, свързани със строителството”, допълни още Маринов.

Първоначалният план-график на сградата на Международна морска гара – Пристанище-Бургас бе с пусков срок 2011 г. и вече има 2-годишно забавяне.

„Изграждането на Морската гара е част от проекта „Зона за обществен достъп“, който е спрян. Затова гарата се изгражда с държавни средства, осигурени от ДП „Пристанищна инфраструктура“ и Пристанище – Бургас. Проектът е закъснял, защото гарата трябваше да бъде готова още през 2011-та, а цялостния проект – през 2014 година. Въпреки забавянето, ще се опитаме до началото на туристическия сезон през следващата година да бъдем готови“, каза още Маринов.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на