Нежеланият улов няма да се връща в морето

riboloven-korabНежеланият улов няма да се връща обратно в морето, а риболовните кораби ще трябва да разтоварват най-малко 95 на сто от целия улов на брега.

Това става ясно от пакета от реформи на Общата политика в областта на рибарството, който беше одобрен от Европарламента във вторник. В момента изхвърлените обратно риби, които са били от нежелан вид или размер, възлиза на почти една четвърт от общия улов на ЕС. В същото време повечето от изхвърлените видове умират, пише „Монитор„.

За да се сложи край на тази разточителна практика, която в момента не е забранена, риболовните кораби ще трябва да разтоварват почти целия си улов в съответствие с график, съдържащ конкретни дати за различните видове риболов, като се започне постепенно от 2015 година.

Уловени риби, които са маломерни например, ще бъдат използвани за производство на храна за животните или други цели, различни от консумация от хора.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост