Нова фрегата за Военноморските сили на Индия

176053443

Ракетната фрегата „Триканд” („Лък”), построена в корабостроителницата „Янтар” в Калининград, ще бъде предадена на Индия в края на юни. Това е третият кораб от проекта 11356, направен от „Янтар” за индийските ВМС.

Сега фрегатата се намира в акваторията на корабостроителницата, където пристигна след морската част на комплексните изпитания в Балтийско море.

Фрегатите от този проект са предназначени за търсене и унищожаване на подводници, за противокорабна и противолодкова отбрана и защита от въздушни атаки. Автономно корабът плава 5000 mn.

През 2012 година Индия получи две фрегати – „Тег” („Сабя”) и „Таркаш” („Колчан”). Общият брой фрегати от проект 11356 за Индия, в това число и „Триканд”, е шест.

По този начин, военнотехническото сътрудничество между Русия и Индия в сектора на морските оръжия се развива успешно, казва бившият командващ Черноморския флот на Русия, адмирал Игор Касатонов.

„Това сътрудничество има дълбоки традиции, то се развива вече над 40 години. Двадесет и повече години се развива взаимодействието между Военноморските сили на двете страни. Качеството на руската техника е достатъчно за да задоволи потребностите на Индия. Тази страна отдавна претендира за ролята на велика морска държава и има всички типове кораби, основно руски“, коментира още той.

Индийският флот е един от основните купувачи на руска военна продукция.

Повишеният интерес на Индия към подобни кораби не е случаен, подчертава Игор Касатонов.

„Това са универсални кораби, които сега са най-търсени, защото са способни да решават редица задачи. Те могат да се използват и с военни цели, и за решаване на мирни задачи, например – борба с пиратите, за демонстриране на присъствие“, заяви той.

Фрегатите „Тег”, „Таркаш” и „Триканд” са въоръжени със свръхзвуковия ракетен комплекс „БраМос” руско-индийско производство. Тази ракета има голям потенциал за модернизиране, подчертава експертът. Наличието на модерно ракетно въоръжение е решаващ фактор в съвременните войни, в това число и на море.

За Индия е важно да има кораби от стратегическа класа, с цел да демонстрира своята сила не само в близките води, но и в мащабите на Азиатско-тихоокеанския регион. Фрегатите им дават тази възможност.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.