Обсъждаме с Турция мерките за опазване на делфините в Черно море

Изпълнителният директор на Агенцията по рибарство и аквакултури Пламен Захариев ще се срещне с представители на всички рибарски общности по Черноморието по повод мерките за опазване на черноморския делфин като защитен вид.

По заключение на агенцията двата делфина, изхвърлени от морето край Царево и Созопол, са починали от естествена смърт, каза Пламен Захариев пред БНР.

„Разпоредил съм проверки в акваторията на България по суша и по море, засилени проверки на нашите инспектори. Рибарите не знаят наистина, че законът вече е влязъл в сила и убийството на животни е инкриминирано“, категоричен бе Захариев.

През октомври предстои среща с турските власти не само за опазването на делфините, но и за улова на калкан и на други риби, за които има квоти от ЕС, съобщи още изпълнителният директор на Агенцията по рибарство и аквакултури.

Не може да се говори за зачестяване на случаите на мъртви делфини в Черно море, заяви Детелина Иванова, експерт по биологичното разнообразие към Регионалната инспекция по опазване на околната среда – Бургас.

„Бройката на изхвърлените делфини от морето, за които сме получили сигнали, имаме информация от няколко години, дори е по-висока. За миналата година бройката също е 11, за тази година това беше общият брой за 2011 г. – 11, за 2009 г. са около 20, така че не бих казала, че сега са зачестили случаите. Това е нормално да се случва и всяка година е така“, подчерта Иванова. /БНР

maritime.port.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на