Няма опасност от замърсяване за българското крайбрежие след потъването на кораб Nikolay Bauman

nikolay-bauman
Към момента няма проблем за българските крайбрежни води от замърсяване следствие на потъналия кораб край Украйна
. Това коментира директорът на Басейнова дирекция за Черноморския регион Венцислав Николов, цитиран от „Фокус”.

Maritime.bg припомня, че кораб NIKOLAY BAUMAN потъна на около 12nm от делтата на река Дунав.

Експерти от Басейнова дирекция са провели спешна среща с представители на ИА „Морска администрация” и РИОСВ, проведени са разговори и с румънската страна, като от там са заявили, че нямат данни за замърсяване на тяхна територия.

Венцислав Николов посочи, че сигналът е бил получен вчера. Става въпрос за малък молдовски кораб, който е потънал на границата между Украйна и Румъния. Няма пострадали моряци. Плавателният съд е пренасял гипс, който не е опасен, а проблемите произхождат от това, че в морето се разлели около 3,5 т дизелово гориво и 0,5 т масла.

На 10 март на мястото на инцидента е установено изтичане и образуване на петно с размери 1900 м на 930 м. на площ около 840 дка. „Дизелът се изпарява, но маслото – не”,посочи Венцислав Николов. В заключение той заяви, че прогнозите са, че замърсяването няма да достигне до българските крайбрежни води.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на

Най-дългата подводница в света застъпва на бойно дежурство, въоръжена с шест подводни дрона

До края на септември се очаква да приключи цикълът изпитания на атомната подводница със специално назначение БЕЛГОРОД (К-329). Тя ще е най-дългата подводна лодка в света със