Няма опасност от замърсяване за българското крайбрежие след потъването на кораб Nikolay Bauman

nikolay-bauman
Към момента няма проблем за българските крайбрежни води от замърсяване следствие на потъналия кораб край Украйна
. Това коментира директорът на Басейнова дирекция за Черноморския регион Венцислав Николов, цитиран от „Фокус”.

Maritime.bg припомня, че кораб NIKOLAY BAUMAN потъна на около 12nm от делтата на река Дунав.

Експерти от Басейнова дирекция са провели спешна среща с представители на ИА „Морска администрация” и РИОСВ, проведени са разговори и с румънската страна, като от там са заявили, че нямат данни за замърсяване на тяхна територия.

Венцислав Николов посочи, че сигналът е бил получен вчера. Става въпрос за малък молдовски кораб, който е потънал на границата между Украйна и Румъния. Няма пострадали моряци. Плавателният съд е пренасял гипс, който не е опасен, а проблемите произхождат от това, че в морето се разлели около 3,5 т дизелово гориво и 0,5 т масла.

На 10 март на мястото на инцидента е установено изтичане и образуване на петно с размери 1900 м на 930 м. на площ около 840 дка. „Дизелът се изпарява, но маслото – не”,посочи Венцислав Николов. В заключение той заяви, че прогнозите са, че замърсяването няма да достигне до българските крайбрежни води.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на