Облекчени митнически режими, обещава комисар Калас

koraboplavane

Европейската комисия планира да създаде единен пазар, чрез инициативата Blue Belt, който ще осигури по-малко митнически формалности за кораби, плаващи под флага на страните-членки.

Същите облекчения ще има и за плавателни съдове, които транспортират европейски товари.

Според комисаря Сийм Калас намаляването на бюрокрацията ще подобри конкурентоспособността на ЕС в сектора на корабоплаването. „Това ще стане в момент, в който секторът все още се възстановява от кризата”, каза той.

Според Европейската асоциация на корабособствениците, инициативата има и чисто финансово изражение. От организацията например твърдят, че разходите за обработка на един контейнер (TEU) ще бъдат намалени с 25 евро.

Корабоплаването трябва да покаже своя потенциал при по-ниски цени и чрез природощадящи транспортни решения”, каза още Калас.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на