Обсъждат прилагането на MLC 2006

mtc

Публично обсъждане на прилагането на Морската трудова конвенция (MLC, 2006) ще се проведе във Варна. Събитието е организирано от Сдружение с нестопанска цел „Клъстер за развитие на морски специалисти“. Семинарът ще се проведе на 14 октомври от 10ч. в хотел „Аква“.

Морските специалисти, които ще се включат в обсъждането ще направят преглед на родното законодателство при въвеждането на конвенцията, съобщиха пред Maritime.bg от СНЦ „Клъстер за развитие на морски специалисти“.

Внимание, по време на дискусиите, ще бъде обърнато и на проблемите при прилагане на конвенцията. Хармонизацията на трудовите стандарти, психологическите аспекти при прилагане на конвенцията, както и развиването на културата по безопасност ще бъдат също обсъдени на целодневния семинар. 

Maritime.bg припомня, че сдружение с нестопанска цел „Клъстер за развитие на морски специалисти”  спечели проект с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”. Стойността му е около 373 000 лева, като продължителността е 24 месеца и приключва през март 2015 г. Експерти от клъстера ще търсят начини за подпомагане на фирми за подбор на морски специалисти и корабособственици. Основната задача е да се изясни колко точно са активно работещите морски специалисти у нас. До сега такава статистика се води само според броя на подновените документи за правоспособност на морските лица. Броят на активно плаващите българи в различни компании по света е между 5000 и 30 000 души. Но и тези данни подлежат на допълнително уточняване. 

За повече от 1,5 млн. моряци по света MLC 2006 постави минимални стандарти за работа. Освен това конвенцията ще допринесе за нормалното развитие на конкуренциятам, между шипинговите компании.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили

Проф. Илия Пеев: Поне 15% ръст на БВП може да даде морската индустрия

За възможността националната морска идея, която толкова пъти беше неглижирана, най-после да има по-ефективна и резултатна завършеност, за очакванията на морската ни общественост