Обявяват търг за нарязването на Costa Concordia

Italy Ship Aground

Обявяват обществена поръчка за нарязване на лайнера COSTA CONCORDIA. В търга ще участват само компании, базирани в страните-членки в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD, Organization for Economic Co-operation and Development), съобщиха от компанията-собственик на кораба.

Според изпълнителния директор на Costa Crociere Михаил Там няколко компании вече са проявили интерес към COSTA CONCORDIA. По думите на Там останките от кораба трябва да бъдат изтеглени от водите, край остров Джилио, до месец юни догодина.

Пристанищният оператор в Пиомбино вече е изпратил официално запитване за провеждане на скрапирането.

В момента обаче се очаква произнасяне на властите в италианския административен район Тоскана. Там има 8 пристанища, но все още нито едно от тях няма необходимата инфраструктура за да приеме плавателния съд.

Параметрите на търга ще бъдат контролирани от властите в Италия, като задължително ще бъде включено и възстановяването на района, където заседна лайнерът.

Очаква се крайното решение да бъде взето в началото на следващата година. 

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал