Океански мечти на руския флот

ruski-samoletonosach
Миналата седмица президентът Владимир Путин обсъди перспективите на развитие на ВМФ с ръководството на военното ведомство
. Детайлна информация за хода на обсъждането така и не се появи, но някои изявления след обсъждането дават основание да се предполага, как ръководството на страната вижда ситуацията като цяло.

„Продължава работата по създаването на перспективен облик на новия атомен самолетоносач за нашия ВМФ. По резултатите от изпълнената работа по създаването на облика на перспективния самолетоносач редовно постъпват доклади в Министерството на отбраната и главнокомандването на ВМФ”, каза пред журналисти няколко дни след съвещанието с президента главнокомандващият на флота адмирал Виктор Чирков.

„Нужен ни е перспективен кораб, способен да изпълнява задачи във взаимодействие с групировки от надводни кораби, подводници, с орбиталната групировка от космически апарати. Той трябва да притежава много широки възможности за водене на бойни действия във всякаква обстановка, във всяко море или океан”, уточни той.
[youtube width=“540″ height=“320″]TNVv-yIfxfs[/youtube]
Така или иначе, появата на нов самолетоносач е достатъчно отдалечена перспектива. Даже ако той бъде започнат през 2015 година, надали ще влезе в строя по-рано от 2022-2023 година. за това време, флотът трябва да реши няколко по-важни и съществени задачи.

Това е създаването на нова инфрструктура – вече се работи в повечето големи руски военноморски бази и то по различни направления – от обновяване на буксирите и други спомагателни съдове до строителството на нови кейове, складове и учебни центрове.

В близките 10 години голяма част от наличните кораби и подводници ще бъде изведена от състава на флота заради възраст, и строителството на нови сега има важно значение. В момента темповете на строителството постепенно растат, и може да се разчита на това, че отчитайки основния ремонт и планираната модернизация на най-новите кораби и подводници съветско производство, може да се избегне катастрофалното намаляване на числеността, което би го лишило от възможността да изпълнява бойни задачи.

В близките 1-2 години трябва да започне строителството на ескадрен миноносец от ново поколение. Попълнения очаква и бреговата авиация и силите на бреговата отбрана на флота. Това обновяване създава тази основа, върху която може да бъде построен устойчив и балансиран океански флот, включващ и самолетоносачи.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на