ООН: Американските санкции са заплаха за човешките права

„Организацията на обединените нации се опасява, че последните санкции срещу нефтения сектор на Венецуела, наложени от САЩ ще доведат до по-голямо влошаване на икономическото положение в тази страна и допълнително ще засегнат благосъстоянието на хората“, каза в сряда Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет.

Съединените щати наложиха поредица от санкции срещу Венецуела през последните месеци, включително върху държавната петролна компания PDVSA, докато компанията не бе прехвърлена под контрола на Хуан Гуайдо, председател на опозиционното Народно събрание, който се обяви за временен президент през януари.

„Въпреки че тази всеобхватна и опустошителна икономическа и социална криза започна преди налагането на първите икономически санкции през 2017 г., ние сме загрижени, че неотдавнашните санкции за финансови трансфери, свързани с продажбата на венецуелски петрол в САЩ, могат да допринесат за влошаване на кризата, с възможни последици върху основните права и благосъстоянието на хората ”, каза Бачелет. /Спутник

Вижте още
error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg