ООН с глобален план срещу коронавируса за 6,7 млрд. долара

Реализацията на глобалния хуманитарен план на ООН за борба със заплахата от коронавируса в развиващите се страни, стартиран в края на март, ще изисква 6,7 млрд. долара. Това обяви заместник генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок.

Първоначално плана, който включва предоставяне на помощ на конкретни държави като Афганистан, Венецуела, Ирак, Иран, Либия, Сирия и Украйна, беше на стойност около 2 милиарда долара.

„Пандемията ни поразява всички. Но в най-бедните страни ще има най-опустошителни последици. Докато не предприемем навременни действия, трябва да сме готови за засилване на конфликти, ръст на глада и бедността“, заяви Лукок, цитиран на уебсайта на ООН.

Обновеният план включва също целенасочена помощ, включително продоволствия, за Бенин, Джибути, Зимбабве, Либерия, Мозамбик, Пакистан, Сиера Леоне, Того и Филипините. Според Лоукок „пик на заболеваемостта в най-бедните страни не се очаква през следващите три до шест месеца, но жителите на тези страни вече са изправени пред намаляващи доходи, съкращаване на работни места, недостиг на храна и повишаване на цените“.

Планът включва доставка на „различни медицински консумативи“, съобщава ТАСС. Предвижда се също така „оборудване на временните лагери за настаняване с инсталации за измиване на ръцете“, подготвят се информационни кампании за обяснение на методите за защита от инфекция. Ще бъдат установени въздушни маршрути и транспортни центрове в Африка, Азия и Латинска Америка, за да доставят хуманитарни работници в регионите, които се нуждаят най-много от тях. Планът за реагиране ще бъде приложен от агенции на ООН и международни неправителствени организации. /БГНЕС

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя изложбата „По пътя към българското Освобождение“ по случай 3 март

В деня на националния празник 3 март Военноморският музей предлага на посетителите си изложба с непоказвани артефакти от своите фондове. Художествени и документални