Отделна концесия за Порт Варна Запад искат от Солвей Соди

68% от общите продажби на „Солвей Соди“ са обвързани с пристанището.

Предложението Пристанище Варна и Пристанище Варна-Запад да бъдат дадени на концесия заедно ще засегне сериозно интересите на предприятието, заяви Иван Бочуков, изпълнителен директор на „Солвей Соди“ АД, цитиран от информационния сайтВарнаУтре.бг.

Това стана по време на посещението в завода в Девня на кандидат-президентската двойка Меглена Кунева – Любомир Христов.

340 наши кораби ползват пристанището на година – или за износ на готова продукция, или за внос на суровини, т.е. почти всеки ден„, каза още Бочуков.

Договорът с пристанището изтича в средата на 2012 г., но ще бъде автоматично подновен за още 15 години.

По думите на Бочуков, Пристанище Варна-Запад е построено главно, заради работата на завода. „Двете пристанища са замислени и имат съвсем различни предназначения„, коментира той.

Изпълнителният директор съобщи, че вече са подали заявка в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за отделна концесия.

maritime.port.bg – България

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на