Откриха Булрис

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков откриха днес в Русе първия етап от проекта за „Изграждане на речна информационна система в българската част на р. Дунав – Булрис”.

“Без този проект България щеше да остане до голяма степен изолирана от останалите дунавски държави“, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията. По думите му така ще се подобри корабоплаването по река Дунав. „Информационната система позволява интегриран обмен на информация, която ще позволи до голяма степен товародатели, оператори, както и мениджъри на корабни компании да оптимизират своята дейност и да имат по-точна информация за движението на техните стоки и персонал по река Дунав”, посочи той.

Според министър Московски речната информационна система ще създаде допълнителни условия за развитие на интермодалните терминали по българските пристанища. „Ако нашето правителство не беше ускорило реализацията на този проект и не го бе гарантирала със средства от националния бюджет, нямаше да изпълним европейските директиви“, каза още министър Московски.

Проектът БУЛРИС е включен в приоритетна ос IV на Оперативна програма „Транспорт” и вече има одобрена апликационна форма. Бенефициентът ДП „Пристанищна инфраструктура” разполага с бюджет от 18 млн. евро за целия проект. След проведена тръжна процедура за изпълнител по първа фаза бе избран „Обединение БУЛРИС 2009”, който да изгради основната инфраструктура и разработването на компоненти на системата. Средствата предвидени за реализацията на тази фаза са 12 млн. лв. без ДДС. Към днешна дата успешно са приключили тестовете на всички подсистеми и изпитанията на пълната функционалност на интегрираната система, с което първият етап на фазата е напълно завършен.

Втора и трета фаза на проекта предвиждат построяването на нов речен информационен център в гр. Русе, както и разширяването на обхвата на услугите и въвеждането на нови сензори и внедряване на нови функции на информационната система. Това ще се случи до края на 2013 г.

Успешното завършване на този проект ще позволи България не само да изпълни изискванията на ЕС за подобряване на корабоплаването, но и да разшири възможностите си за модернизация на пристанищната инфраструктура, като предложи конкурентна транспортна услуга, привлече повече транзитни товари през своите дунавски портове и създаде условия за ускорено развитие на интермодалните терминали по протежението на реката.

maritime.port.bg – България / Дунав

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост