Откриха новата учебна година във ВВМУ (снимки)

1

Истински съм горд от показаното и през тази година високо ниво на подготовката и висока мотивация на приеманите в училището обучаеми“, каза заместник-министърът на отбраната Иван Иванов в обръщението си при откриването на новата учебна година във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” вчера.

Той определи като особено впечатляваща мотивацията сред кандидатите за бъдещи офицери от Военноморските сили, като акцентира върху факта, че приемът с бал 29.75 от максимално възможен 30 доказва изключително доброто ниво на подготовка и конкуренция при кандидатстване в училището.

За първи път прага на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ прекрачиха 15 курсанти и 580 студенти. Пред тях заместник-министър Иванов посочи морската Алма матер като пример за подражание в провежданите реформи във военното образование и заяви, че реализацията на изгражданите в нея кадри, както и впечатляващият набор от международни акредитации, сертификати и членства биха правили чест на всеки университет и академия по света.

Заместник-министърът на отбраната посочи, че на основата на сключените от военноморското училище международни договори всяка година курсантите провеждат задгранични учебни практики на военни и военно-учебни кораби на страни от НАТО.

Това е допълнителна гаранция, че подготовката и опитът на бъдещите офицери от военноморските ни сили ще отговарят на всички международни стандарти и ще допринасят за оперативната съвместимост в рамките на Алианса“, каза още заместник-министър Иванов.

Той добави, че през тази година по заявки на различни компании са реализирани 164 практики и стажове на обучаващи се в училището студенти, като 75 от тях са стипендианти на големи български компании. В присъствието на официалните гости заместник-министър Иванов откри три нови обекта от учебната база на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“: тренажор ERS 5000 TechSim „Симулатор на машинно отделение”, нов навигационен тренажор “Корабен мостик” и симулатор VTMS – система за управление трафика на плавателни съдове. Между навигационния тренажор и тренажора „Симулатор на машинно отделение” е осъществена връзка в реално време, с което се реализира една отдавнашна мечта – изграждането на „виртуален кораб“, на който могат да се отработват действията на двете основни звена на реален кораб.

По традиция ежегодно във ВВМУ “Н.Й.Вапцаров” се връчва почетен кортик на изявен курсант от завършващия випуск от името на Военноморските сили на Република Италия. Тази година с високата награда е удостоена курсант-мичман Ваня Орманова. Наградата беше връчена от полк. Джовани Кацорла – аташе по отбраната на Република Италия.

Снимки (МО, ВВМУ):
[oqeygallery id=129]
Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост