Откриха потопена подводница-самолетоносач (видео)

i_400

Изследователи откриха потопена през 1946 година японска подводница-самолетоносач. Съдът е от тип I-400, известен още като „Сентуку“.

Останките на подводницата са били открити още през м. август т.г. на дълбочина над 700 метра. Причината за дългия период на информационно затъмнение са станали преговорите между САЩ и Япония.

Подводните самолетоносачи от този клас са били едни от най-съвършените машини за своето време. С едно зареждане дизел-електрическите съдове са достигали без проблем до бреговете на САЩ.

На борда им е имало три бомбардировача Aichi M6A, които са със сгъваеми крила. Машините са влизали в пълна бойна готовност и излитане само за няколко минути, след изплаване на подводницата.

„Сентуку“ са имали водоизместване от 6565 тона, дължина 122 метра и широчина 12 метра. Въоръжението им е включвало 140 мм оръдие и множество 25 мм зенитни установки, включително осем пускови установки за торпеда.

Видео:

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост