Още бойни кораби се насочват към бреговете на Иран


Все повече страни изпращат бойни кораби към бреговете на Иран. Към Персийския залив плават английският миноносец „Деринг” и самолетоносачът на САЩ „Карл Уинсън”. В региона вече се намира американска ударна група начело с бойния кораб „Джон Стенинс”.

Първите представители на чуждестранни ВМС се появиха в Персийския залив след като Иран заплаши да затвори Ормузкия пролив, ако Западът наложи петролно ембарго над страната. Става дума за ембарго на доставки на нефт за ЕС. В същото време президентът на страната Махмуд Ахмадинежад установява връзки с Латинска Америка. Той вече получи подкрепата на Венецуела, а днес ще посети Куба.

Япония и Китай против петролното ембарго
Поради високите цени на енергийни носители на световните пазари Япония и Китай не планират да се присъединят към ембаргото на редица страни по отношение на доставките на нефт от Иран. САЩ се опитват да убедят световната общност да се присъедини към икономическите санкции против Ислямската република. Ситуацията рязко се изостри след доклада на Международната агенция по атомна енергия в който се посочва, че Техеран е започнал обогатяване на  уран до 20%. Страните от Европейския съюз ще обсъдят ядрения проблем на Иран и мерките за решаването му на 23 януари.

maritime.port.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на