Още бойни кораби се насочват към бреговете на Иран


Все повече страни изпращат бойни кораби към бреговете на Иран. Към Персийския залив плават английският миноносец „Деринг” и самолетоносачът на САЩ „Карл Уинсън”. В региона вече се намира американска ударна група начело с бойния кораб „Джон Стенинс”.

Първите представители на чуждестранни ВМС се появиха в Персийския залив след като Иран заплаши да затвори Ормузкия пролив, ако Западът наложи петролно ембарго над страната. Става дума за ембарго на доставки на нефт за ЕС. В същото време президентът на страната Махмуд Ахмадинежад установява връзки с Латинска Америка. Той вече получи подкрепата на Венецуела, а днес ще посети Куба.

Япония и Китай против петролното ембарго
Поради високите цени на енергийни носители на световните пазари Япония и Китай не планират да се присъединят към ембаргото на редица страни по отношение на доставките на нефт от Иран. САЩ се опитват да убедят световната общност да се присъедини към икономическите санкции против Ислямската република. Ситуацията рязко се изостри след доклада на Международната агенция по атомна енергия в който се посочва, че Техеран е започнал обогатяване на  уран до 20%. Страните от Европейския съюз ще обсъдят ядрения проблем на Иран и мерките за решаването му на 23 януари.

maritime.port.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Морско училище отново се доказва като флагман в образованието

Морско училище отново се доказва като флагман в образованието и това се вижда ясно от направеното тук. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който днес