Падна забрана от самурайската ера: Разрешиха оръжието на японските кораби

ohrana-korabi

Цивилни гардове ще имат право да носят оръжие на борда на танкерите, плаващи под флага на Япония. Причината, за отпадането на въведената още през самурайската ера забрана, станаха пиратите.

Разрешението влезе в сила в края на миналия месец. Сега шипинговите компании ще могат да наемат частни охранители при преходите през рейоните на Индийския океан и Аденския залив, където има установена пиратска активност и сериозна заплаха за сигурността на екипажите и плавателните съдове. Разрешението важи само за танкерите.

Промяната ще осигури по-високи нива на сигурност на японските кораби. Всъщност досега голяма част от тях бяха ескортирани през опасните води от корабите от ВМС на страната и патрулни самолети.

Третата най-голяма японска шипингова компания Kawasaki Kisen Kaisha Ltd. възнамерява още през този месец да се възползва от услугите на английска охранителна компания, за да подсигури безопасността на своите танкери, заяви Осаму Танетани, мениджър в базираната в Токио компания.

“Комбинираните усилия на флота и частните охранители е най-добрият подход за противодействие на пиратството”, заяви Сежиро Моримото – изследовател в Японския морски център.

“Любопитно е да се спомене, че в Япония е забранено цивилни да носят/притежават оръжие, освен за лов, по силата на закон от 1588г.”, заяви проф. Исамо Такеда, професор по международни отношения в университета в Сока.

Японските танкери, които плават под чужд флаг, вече използват услугите на частни охранители. Националните компании имат 16 танкера, които плават под роден флаг, според данни на Японската асоциация на корабопритежателите.

Maritime.bg припомня, че през месец февруари м.г. започна съвместната антипиратска мисия на Китай, Япония и Индия.

Останалите японски играчи вече изразиха готовност за осигуряване на охрана за собствените си кораби. Nippon Yusen K.K. вече са в процедура по избор на охранителна компания, а Mitsui O.S.K. Lines Ltd. се готвят за този процес в началото на следващата година.

Въоръженият охранителен персонал ще трябва да напуска борда на охраняваните кораби преди влизане в японски пристанища, съобщиха местните власти.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост