Панама освобождава кораб с оръжия за Северна Корея

h_50920176.jpg.1000x297x1

667 хил. щ. долара се е споразумяло да плати правителството на Северна Корея на властите в Панама за освобождаването на кораб CHONG CHON GANG.

Maritime.bg припомня, че корабът бе задържан през месец юли м.г. Тогава на борда му беше открито оръжие, забранено с резолюция на ООН.

Съдът плаваше към Северна Корея, а оръжието било ремонтирано в Куба.

Първоначално Панама наложи 1 млн. щ. долара глоба, но тя бе намалена. Очаква се през следващата седмица сумата да бъде платена.

Външният министър на Панама Фернандо Фабрега обаче уточни, че не всички моряци ще бъдат освободени. Екипажът на CHONG CHON GANG е 35-членен, но от Панама ще отплават с него само 32-ма моряци.

На съд ще бъдат изправени капитанът, старши помощник-капитанът и главният механик на кораба. Срещу тях са повдигнати обвинения за „действия срещу колективната сигурност”, уточни външният министър на Панама.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост