Папазов: Товарооборотът на пристанищата ще достигне 22 млн. тона до края на годината

danail-papazov-petar-kirov

Общо товарооборът на българските пристанища ще надмине 22 милиона тона в края на година, което е сериозен показател за икономиката. Това каза на пресконференция министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, предаде „Фокус”. Папазов подчерта, че се отбелязва много сериозен ръст в товарооборота на пристанище Варна, както и на пристанище Бургас. Това означава, че икономиката започва да работи. До момента в пристанище Варна ръстът е над 16% в товарооборота, като за последните два месеца за пръв път се обработват над милион и 200 хиляди тона, посочи министърът.

„Преди няколко дни приключи процедурата по отдаването на пристанище Никопол. Въведохме в изпълнение с протокол за въвод за Русе – Запад, пристанище Никопол. Преди дни завършиха проверките по всички концесии, които в момента се изпълняват”, допълни Папазов. По думите му, предстои откриване на летище в Бургас. „Много от концесиите се изпълняват много добре – само за периода, който ние проверявахме, концесионните такси са над 8 милиона лева”, заяви той. „Практически всички концесии се изпълняват по програма, има известни забавяния по някои изпълнения, които в момента се проверяват. Най-проблемна е концесията на жп гара „Пловдив”, тъй като там има процедура по обжалване и в момента се очакват решенията. Проблемът там е, че има един действащ договор, който приключи през август, но условията по този договор не са изпълнени от страна на НКЖИ за стопанисване на подлез в жп гара „Пловдив”. Сега предстоят тежки преговори. Има и заведени дела”, обясни Папазов.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал