Пирати освободиха пленени от две години моряци

somaliiski-piratiШестчленен екипаж, държан в плен от сомалийски пирати повече от 2 г., бе освободен след плащане на откуп, предаде БТА. Екипажът е от двама датчани, включително капитана, и четирима филипинци.

Шестимата бяха отвлечени от кораба „Леопард“, който бе нападнат през януари 2011 г. край бреговете на Оман. По-късно той бе намерен изоставен, когато на него се качиха турски военни от международните патрули край Африканския рог. След това моряците са местени на различни места в Сомалия.

Според датския телевизионен канал ТВ 2 на 14 април е била сключена сделка между компанията собственик на кораба и пиратите за плащане на откуп на две вноски. В медии в скандинавската страна се появиха съобщения, че морските разбойници са поискали по 6 милиона долара за всеки от екипажа.

Изпълнителният директор на компанията не оповести размера на платената сума. Министър-председателят на Дания Хеле Торнинг-Шмит и външният министър на страната Вили Сьоундал приветстваха освобождаването на моряците. Шефът на датската дипломация заяви, че правителството на страната не е участвало в преговорите.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.