Питат еврокомисаря по морските дела за задържаните моряци в Гърция

Разговор с еврокомисаря по морски въпроси и рибарство г-жа Мария Даманаки по отношение на това какво се случва със задържаните български моряци ще поиска българският евродепутат Илияна Йотова, част от групата на левицата.

Пред “Народно дело” тя уточни, че ще спази процедурите и затова днес ще изпрати писмено становище до Даманаки, чиято родина е Гърция.

Припомняме, на 21 юни екипажът на „Ина“ беше задържан в гръцкото пристанище, след като на борда бяха открити 3000 мастербокса цигари. Моряците бяха обвинени от гръцките власти в контрабанда. След плащането на гаранция от телевизия “Скат” те бяха освободени, само един от тях остана в ареста. Оттогава досега няма яснота дали ще има дело, какъв е случаят и колко още ще продължи принудителният престой на нашите моряци в Гърция. Според близките им те са без документи, без средства и разчитат за храна и покрив на тамошни хора.

“Ще поискам съдействие от г-жа Даманаки по този случай. Ще настоявам да бъде премахнато информационното затъмнение. Ще настоявам гръцките власти да се съобразяват с европейското морско законодателство”, коментира Йотова.

По думите й в Европарламента вече били информирани за случая от българския й колега Слави Бинев. Йотова пък ще разкаже за това на членовете на комисията по рибарство.

Тя уточни, че след намесата на българските евродепутати по случая със задържания рибарски кораб в Румъния Европейската комисия започна проверка на северната ни съседка.

maritime.port.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на

Най-дългата подводница в света застъпва на бойно дежурство, въоръжена с шест подводни дрона

До края на септември се очаква да приключи цикълът изпитания на атомната подводница със специално назначение БЕЛГОРОД (К-329). Тя ще е най-дългата подводна лодка в света със