Морски организации търсят подкрепа за ветеран от БМФ

Морски организации се опитват да помогнат на 80-годишен капитан със заплетен случай, научи maritime.port.bg.

Като „трагедия“ морски НПО-и определят съдбата на к.д.п. Любен Делчев – дългогодишен капитан в Параходство Български Морски Флот.

Случаят Делчев
След допусната административна грешка от служител на Параходство БМФ, закъснял с 4 /четири/ дни да декларира 117т. газьол в Митница Варна, Митница Бургас съставя акт за митническо нарушение на к.д.п. Делчев. От Бургас твърдят, че е нарушен режима „ре-експорт“ на горивото. Във връзка с това, митнически служители от Варна и Бургас правят обстойна ревизия на кораба поверен на Делчев. При нея се установява, че въпросното гориво е надлежно зачислено в корабните документи, но не е декларирано в Митница Варна. По това време корабът е имал статут на митнически склад на варненската митница. ПБМФ е предавало готови заверените документи на капитана на бункеровчика с изрично разпореждане на кой кораб да бъде предадено горивото. Обаче е допустнато закъснение при декларирането от страна на Параходството в Митница Варна на приетото гориво от Бургас.

Последователно к.д.п. Делчев е осъден да заплати митническа глоба и започва удържане и от пенсията му. През годините в подкрепа на Делчев застават БМФ, ОбС на Варна, БАМК, Омбудсмана на РБ, МТИТС и четири парламентарни комисии от 40-то и 41-то Народно събрание. В писмо от БМФ до Президента, Съветът на директорите оневинява к.д.п. Делчев, изтъквайки, че капитана не се е облагодетелствал и е изпълнявал разпореждането на Параходството.

Капитанът показва италиански вестник, в който е описано спасяването на кораб “Лиес”. Снимка: Антон Стоянов / Труд
Капитанът показва италиански вестник, в който е описано спасяването на кораб “Лиес”. Снимка: Антон Стоянов / Труд

След години Президентът опрощава вземанията, но удържаната сума от 25,465,53 лева остава невъзвръщаема. Редица други институции потвърждават невинността на к.д.п. Делчев, поради факта, че Държавата не е ощетена и облагодетелствени лица няма.

Сега, когато БМФ има нови собственици, няколко морски организации ще търсят личното им съдействие, предвид здравословното и материалното състояние на к.д.п. Любен Делчев.

Призивът на морски организации е в подходяща и законова форма да бъде компенсирана сумата от 25 465.53 лева в името на благородните български традиции и морал.

По информация на maritime.port.bg Българската Асоциация на Морските Капитани (БАМК) ще изпрати официално писмо до собствениците на БМФ с искане за подкрепа.

maritime.port.bg – Морска политика

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на