Подписаха споразумение за борба с нефтени разливи в Арктика

razlivi-arktika
На 8-то министерско заседание на Арктическия съвет в Швеция беше подписано споразумение за сътрудничество при наличие на нефтени  в Арктика
. „Днес ние подписахме втория в историята юридически задължаващ панарктически документ – Споразумение за сътрудничество в сферата на готовност за реагиране на замърсявания с нефт на морето в Арктика”, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от ГР.

Maritime.bg припомня, че Русия и Япония вече изразиха готовност за подписване на друго споразумение. То цели да се осигури търсенето и спасяването.

Още в края на миналата година студенти в лятната програма на DNV представиха резултатите от проект, върху който интензивно са работили седем седмици. Става дума за реалистична концепция за годишен план за борба с разливи в района на Арктика, включително изискванията към моряците, съдовете и оборудването.

Според последните проучвания от 22 до 25% от неоткритите залежи на петрол се намират в района на Арктика. В същото време сондирането в този район е изправено пред редица комплексни проблеми. Един от тях – липсата на система за реакция при инциденти.

Планът на студентите за борба с евентуален разлив в Арктика включва три категории – механично събиране, немеханично събиране и ръчно събиране. AURORA е разделен на три нива за реакция. Първото включва борбата с разлива водена от кораби и плавателни средства, които се намират в района. Второто ниво определя включването на съдове, пристигащи от най-близките хъбове. Третото ниво се отнася до организирането на събиране по крайбрежните зони и мобилизирането на всички сили.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост