Подписаха споразумение за борба с нефтени разливи в Арктика

razlivi-arktika
На 8-то министерско заседание на Арктическия съвет в Швеция беше подписано споразумение за сътрудничество при наличие на нефтени  в Арктика
. „Днес ние подписахме втория в историята юридически задължаващ панарктически документ – Споразумение за сътрудничество в сферата на готовност за реагиране на замърсявания с нефт на морето в Арктика”, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от ГР.

Maritime.bg припомня, че Русия и Япония вече изразиха готовност за подписване на друго споразумение. То цели да се осигури търсенето и спасяването.

Още в края на миналата година студенти в лятната програма на DNV представиха резултатите от проект, върху който интензивно са работили седем седмици. Става дума за реалистична концепция за годишен план за борба с разливи в района на Арктика, включително изискванията към моряците, съдовете и оборудването.

Според последните проучвания от 22 до 25% от неоткритите залежи на петрол се намират в района на Арктика. В същото време сондирането в този район е изправено пред редица комплексни проблеми. Един от тях – липсата на система за реакция при инциденти.

Планът на студентите за борба с евентуален разлив в Арктика включва три категории – механично събиране, немеханично събиране и ръчно събиране. AURORA е разделен на три нива за реакция. Първото включва борбата с разлива водена от кораби и плавателни средства, които се намират в района. Второто ниво определя включването на съдове, пристигащи от най-близките хъбове. Третото ниво се отнася до организирането на събиране по крайбрежните зони и мобилизирането на всички сили.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на