Постиженията на морската наука предствят на научна конференция във Варна

diver

От утре до 20.09.2013г. ще се проведе Международна Научна конференция “MARINE RESEARCH HORIZON2020”, посветена на 40-та годишнина от основаването на Института по океанология „Проф. Фритьоф Нансен” – Варна при Българска академия на науките. Научният форум е под егидата на Председателя на Българска академия на науките акад. Стефан Воденичаров.

Знак за международния авторитет на Института по океанология, който се утвърди като модерен научен център с европейска визия, е участието като съорганизатори на конференцията на: Междуправителствената океанографска комисия към ЮНЕСКО (IOC/UNESCO), Балканската асоциация за околна среда (BENA), Морския съвет на Европейската Научна Фондация (MB ESF), Министерството на образованието и науката и проекта Персей (PERSEUS).

Във фокуса на научните доклади и дискусии ще бъдат постиженията на морската наука и технологиите; изследването и устойчивото развитие на екосистемите; биоразнообразието; проблемите на адаптация към глобалните изменения на климата и специфичните му ефекти в региона на Черно море; социалните и икономическите ефекти от тези промени върху обществото; устойчивото управление на живите и неживи морски ресурси; новите технологии за изследване и международния обмен на данни и други въпроси, стратегически за новата европейска програма за наука и технологии ХОРИЗОНТ 2020.

На конференцията ще бъдат представени над 170 доклада от учени от 24 държави от Европа, Азия, Африка и Северна Aмерика. Като съпътстващи мероприятия ще се проведат: кръгла маса по Европейския проект PERSEUS и работна среща по Черноморската програма ARGO.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал